Založení ovocného kvasu – změření kvasu refraktometrem

 

1. Rada k založení ovocného kvasu – změření kvasu refraktometrem

 ZÁSADY PRO ZAKLÁDÁNÍ OVOCNÉHO KVASU

- do ovocných kvasů používáme jen ovoce dobře vyzrálé či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé, plesnivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot. Mechanické poškození (např. naražené po oklepání apod.) nevadí.

Obecně zde platí základní pravidlo: jak kvalitní ovoce dáme do kvasu, tak kvalitní bude destilát.

- Pokud chceme dosáhnout specifickou chuť a aroma použijeme pouze jeden druh ovoce, nejlépe jednu odrůdu. Nic nám nebrání vyrobit ovocný destilát ze směsi různých druhů ovoce.

- Ovoce ukládáme do čistých,  zdravotně nezávadných kvasných nádob, které plníme pokud možno najednou maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné, .

- Ovoce při samotném sběru nebo před uložením do kvasných nádob takto: třešně: odstopkovat , meruňky a broskve: odpeckovat (nutnost), švestky: pomačkat (není podmínkou), hrušky, jablka: podrtit - rozkrájet.

- K naloženému ovoci nepřidáváme cukr či jiné cukernaté příměsi, zakazuje to zákon.

- Nádoby s upraveným ovocem přikryjeme víkem a necháme kvasit v místě bez větších výkyvů teplot. Pomalejší kvašení (v chladnějších podmínkách) je lepší než rychlé.

- Při probíhajícím kvašením chráníme kvas před znečištěním a před napadením hmyzem. Letní ovoce kvasí cca 4-6 týdnů, pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) cca 8 -12 týdnů (závisí od teploty prostředí).

- Konec procesu kvašení poznáme podle několika typických znaků (konec vývinu oxidu uhličitého - CO2,  tzv. „deka"- vrchní vrstva kvasu se začíná propadat). V tomto momentě Vám nabídneme službu změření ovocného kvasu refraktometrem, vzorek dodáte do pálenice, kde ho změříme a dohodneme nejvhodnější dobu k vypálení.

- Pokud je kvašení u konce je třeba před odvozem do pálenice odstranit vrchní vrstvu, tzv. „deku".

Příprava ovocného kvasu není náročná, vyžaduje jen pečlivý přístup a dodržení výše uvedených zásad. Výsledný efekt se však vyplatí. Nabídnete svému okolí, rodině, přátelům a známým vaši kvalitní slivovičku, hruškovici, jablkovici, kalvádos,...

„Dobrů slivovičku a osobní uspokojení Vám přeje „Pěstitelská pálenice Javorník-CZ s.r.o.".

Slivovice-jpg

Kontaktujte nás

Kontakt

Pálenice Javorník-CZ 

Štítná nad Vláří 414
763 33

E-mail: manova@javor-st.cz
Tel.: 731 636 499
        577 002 319

Staření destilátu - co to je?

Staření destilátu:

Pomocí ultrazvuku se destilát v horizontu minut zbaví plynů a nežádoucích chutí, které jsou v pálence bezprostředně po vypálení. Takto ošetřený destilát je možné pít prakticky ihned po odnesení z pálenice. Tato úprava samozřejmě nenahradí řádné uskladnění na několik let a „dozrání“ alkoholu, ale nemá žádný negativní a pálenku můžete ochutnat rovnou i bez odvětrání. A ruku na srdce, kolik pěstitelů počká například 5 let na to, aby ochutnal svůj přirozené uzrálý výtovr?

Sklenicka